Είναι γνωστό σε όλους όσους ασχολούνται με τον αυτισμό, οι δυσκολίες που παρουσιάζονται κατά την διάρκεια του γεύματος. Πολλές φορές καταλήγει αυτή η ώρα να είναι ψυχολογικά επώδυνη τόσο για το παιδί όσο και για τον γονιό. Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποίησε η Dr. Susan Mayes, το 70% των παιδιών που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού, παρουσιάζουν διατροφικές διαταραχές. Συνήθως, η εικόνα που παρουσιάζουν περιλαμβάνει τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
Παρακάτω αναφέρονται επιγραμματικά οι ειδικές δίαιτες αλλά και οι διατροφικές παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται συχνά για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του αυτισμού στα παιδιά.
Επιπλέον, υπάρχουν και κάποιες τροποποιήσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την διάρκεια του γεύματος προκειμένου να γίνει η ένταξη μιας νέας τροφής στο διαιτολόγιο του παιδιού. Οι τροποποιήσεις αυτές μπορεί να είναι οι εξής:
Απευαισθητοποίηση
Δίνουμε την δυνατότητα στο παιδί να επεξεργαστεί την καινούργια τροφή με τα χέρια του, ακόμη και να παίξει μαζί της προκειμένου να την συνηθίσει έστω απτικά και αισθητηριακά.
Εισαγωγή νέας τροφής
Εισάγουμε την καινούργια τροφή στο συνηθισμένο διαιτολόγιο του παιδιού μέχρι αυτήν να την συνηθίσει και να είναι δεκτικό το παιδί στο να την δοκιμάσει. Μόλις παγιωθεί η κατανάλωση της συγκεκριμένης τροφής, προχωράμε στην επόμενη
Εναλλαγή καινούριας τροφής με τροφή από το διαιτολόγιό του
Χωρίζουμε σε μπουκιές την καινούρια αλλά και την παλιά τροφή και τις δίνουμε εναλλάξ.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα παιδιά με αυτισμό, παρουσιάζουν διαταραχές αισθητηριακής ολοκλήρωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αναγκαιότητα της στοματικής απευαισθητοποίησης πριν από κάθε γεύμα.
Όλα τα παραπάνω, είναι αποτέλεσμα προσωπικής έρευνας. Πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε ενέργεια, θα πρέπει να συμβουλευτείτε την διεπιστημονική ομάδα που παρακολουθεί το παιδί σας.
Ανεξάρτητα από το που μένεις, η βοήθεια είναι πάντα δίπλα σου!
Kαλέστε με στο 694 24 14 511 ή συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσω σύντομα μαζί σας.